Top
0

Balpen

In de categorie Balpen zijn 102 producten gevonden.

Universeel schrijfgerei

De balpen is uit het dagelijks leven nauwelijks meer weg te denken. Geen ander schrijfgerei is zo nadrukkelijk aanwezig wanneer het om gebruik gaat. Daarbij heeft juist het smalle schrift van de balpen voor het grootste gedeelte het succesverhaal bepaald. Maar een beetje orde in de geschiedenis eerst. Galileo Galilei schreef al met een voorloper van de balpen. In een reeks patenten in de 19e eeuw onstond eindelijk in 1906 het patent dat de Kroaat Slavoljub Eduard Penkala aanvroeg en daarbij een balpen beschreef die niet zoveel meer verschilt van de huidige vorm. De doorbraak werd echter pas bereikt met de „Fountain Pen for Pulpink Ink“ (afgekort als Ball Pen dus onze huidige balpen) van de Hongaar Lįzló József Bķró in het jaar 1938. Hier waren de meest bepalende functies aanwezig: een bal draait zich bij het schrijven om een vulling en haalt daarbij uit de voorraadshouder de dikke en sneldrogende inkt. Bķró had met deze techniek bij de voorganger van de huidige laserprinter de roterende printwalsen afgekeken.

Van doorbraak tot massa-artikel

Voor het marktsucces van de balpen staat de naam Henry George Martin, een Engelse koopman die klaarblijkelijk als eerste de veelzijdige mogelijkheden van de balpen herkende. Vliegtuigbemanningen konden de balpen ook in de lucht gebruiken. De eerste 30000 balpennen van de nieuwe fabriek van Martin en zijn zakenpartner Frederick Miles in Reading (!), Birkshire, Engeland, gingen naar de Royal Air Force.
Al had de balpen in de beginjaren veel last van kinderziektes en moesten scholieren toch eerst netjes leren schrijven met een vulpen voordat ze een balpen mochten gebruiken, toch heeft deze simpele en praktische pen zich overal doorgezet. Een typische kogel heeft een diameter van 0,7 tot 1,4 mm en de inktvoorraad is meestal genoeg voor een lijndikte van 5 tot 10 km lang. Dat zijn ongeveer 115000 notitieblaadjes aan elkaar.